Glasvezel

infrastructuur van de toekomst



Nederland staat voor de uitdaging de komende decennia onze welvaart op peil te houden. Een duurzame toekomst vraagt dat de Nederlandse samenleving zich richt op het ontwikkelen, inzetten en vernieuwen van hoogwaardige kennis. Alleen door te ‘verslimmen’ kan Nederland haar positie in de economische kopgroep handhaven. Glasvezel is daarbij een noodzakelijk instrument voor het realiseren van deze doelstellingen. Immers, een steeds meer communicerende samenleving vraagt om de meest hoogwaardige en toekomstvaste infrastructuur. Het versnellen van de uitrol van FttH (Fiber to the Home) is daarom een nuttige en noodzakelijke inspanning, die de kwaliteit van leven in Nederland helpt te verhogen.

(bron: FttH Platform Nederland)

De aanwezigheid van glasvezel breedband mag inmiddels tot de top vijf van beslissende factoren in de keus van vestigingsplaats door bedrijven worden gerekend. Steeds meer gemeenten worden dan ook door hun huidige en nieuwe ondernemers gevraagd naar het gemeentelijke beleid ten aanzien van glasvezel. Daarnaast kan glasvezel een belangrijke rol spelen in het bevorderen van onderwijs, leefbaarheid en recreatie en toerisme in zowel stedelijke als landelijke gebieden.

(bron: Breedband in bedrijf)

Om de ambitieuze doelstellingen van de Europese Digitale agenda te halen zijn forse investeringen nodig. De Europese Commissie schat dat er € 220 miljard in heel Europa voor nodig is en dat deze uit zowel private als publieke partijen vandaan moet komen. Nederland, dat de Europese doelstellingen al vrijwel heeft gerealiseerd, staat er voor wat betreft investeringsbehoefte relatief goed voor. Desondanks zal ook in Nederland fors geïnvesteerd moeten worden om Nederland te voorzien van de allerbeste ICT-infrastructuur.
Dit is primair aan marktpartijen, en zij doen dit ook. Publieke financiering zal daar naar verwachting ook een rol in spelen, met name in de buitengebieden.
Let op: Elke vorm van ondersteuning van breedbandprojecten uit Europese subsidiefondsen moet voldoenaan de Europese regelgeving omtrent staatssteun en aanbesteding. Decentrale overheden zijn zelf verantwoordelijk voor de naleving van deze regels.

(bron: "Goed op weg met Breedband" )


Download nu de Handreiking voor gemeenten en provincies
"Goed op weg met Breedband" met uitvoerige informatie over de meest hoogwaardige en toekomstvaste infrastructuur.